Hässleholms kommun

Stöd till dig som är barn och ungdom

När du som barn eller ung inte har det bra på olika sätt kan det kännas bra att ha någon att prata med. Här har vi samlat information om vilket stöd du kan få av oss som kommun, av regionen och nationellt.

Du kan vända dig till vår mottagningsenhet om du vill prata, eller om du är orolig för dig själv eller någon i din närhet.

Om du behöver någon att prata med

Du som känner att du vill prata med någon kan få hjälp på olika sätt. Vi finns här för dig och vi lyssnar på det du vill berätta. Det kan vara att du själv inte mår bra, eller någon i din närhet. Här hittar du kontaktuppgifter:

Hör av dig till oss

Socialförvaltningens mottagningsenhet: 0451- 26 70 50.
Mottagningsenheten har begränsade telefontider veckorna 27-34

Vi svarar i telefon vissa tider:

Måndag, klockan 10:00-11:30 och 13:00-14:30

Tisdag, klockan 13:00-14:30

Onsdag, klockan 10:00-11:30 och 13:00-14:30

Torsdag, klockan 13:00-14:30

Fredag, klockan 10:00-11:30

Ring, chatta ett mejla med BRIS Länk till annan webbplats.

För barn och unga - Psykiatri Skåne (skane.se) Länk till annan webbplats.

Stöd till unga med alkohol- eller andra drogproblem (skane.se) Länk till annan webbplats.

Så fungerar socialtjänsten - Socialstyrelsen - information på olika språk Länk till annan webbplats.

Prata med andra barn eller ungdomar

Du som är barn eller ungdom kan känna att det hjälper att umgås och träffa andra som är i samma situation. Det kan handla om att dina föräldrar ska skiljas eller att någon i din närhet är beroende av alkohol eller andra droger.

Tillsammans med andra får du hjälp med att sätta ord på dina känslor. Du får också möjlighet att dela din erfarenheter med andra, samtidigt som du kan leka och skapa. Ibland vill du kanske inte prata, men att träffa andra och göra saker samtidigt som du lyssnar – kan hjälpa.

Ring till individ- och familjesupporten om du vill veta mer, eller om du vill vara med i en grupp : 0451-26 88 60.

Kontakta Förebyggandecentrum

Du som ungdom är alltid välkommen att vända dig till Förebyggandecentrum. Vi finns här för dig om du behöver prata om något som känns jobbigt eller behöver stöd i att hitta rätt hjälp. Det är helt frivilligt att prata med oss. Vi har tystnadsplikt och för inga journaler, men har anmälningsskyldighet om vi ser att ett barn far illa och kan vara i behov av hjälp.

Även du som förälder eller annan viktig vuxen är välkommen att kontakta oss om du känner oro att en ungdom befinner sig i negativa sammanhang, riskerar att hamna i kriminalitet eller har varit utsatt för brott.

Vi nås dagtid, måndag till fredag på 0451-26 72 55. Det går även bra att mejla till forebyggandecentrum@hassleholm.se

Jobbigt i skolan

Elevhälsan kan hjälpa dig om du har problem i skolan och mår dåligt på grund av det. Ditt elevhälsoteam på din skola arbetar för att stötta och hjälpa dig på bästa sätt, de finns där för att kunna svara på dina tankar och frågor. Prata med din mentor om du behöver hjälp eller gå direkt till kuratorn eller skolsköterskan.

Frågor om identitet, sex, relationer

Ungdomsmottagningen är för dig 12 och 23 år. Kontakta dem om du har frågor kring sex, relationer, preventivmedel och mycket mer. Besöket är gratis och personalen har tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningen (tillhör Region Skåne) Länk till annan webbplats.

Om du inte kan bo kvar hemma

I vår kommun finns olika former av stöd för barn och ungdomar som inte kan bo kvar hemma.

Så kan du få hjälp om du har problem hemma

Är du utsatt för våld eller andra övergrepp?

Är du utsatt för misshandel, upplever våld i familjen eller är utsatt för sexuella övergrepp? Du har rätt att få skydd och hjälp. Du kan ta kontakt med socialtjänstens mottagningsenhet eller sociala jouren på kvällar, nätter och helger för att få hjälp. Socialförvaltningens mottagningsenhet: 0451- 26 70 50.
Sociala jouren: 040-676 90 58.

Är du orolig att du är beroende av alkohol och/eller droger?

Maria Skåne Nordost möter dig som har problem med alkohol och/eller andra droger och är under 25 år. Hos oss kan du få kostnadsfri information, rådgivning och individuell samtalsbehandling. Här kan du träffa läkare, specialistsjuksköterska, kurator, socionom och ungdomsbehandlare. Du kontaktar Maria Skåne Nordost via telefon 0451-298780.

Maria Skåne Nordosts webbsida Länk till annan webbplats.

Stöd till unga med alkohol- eller andra drogproblem - Psykiatri Skåne (skane.se) Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: