Europaforum
Yrkeshögskolan syd

|

Facebook
Instagram
Youtube
Google plus

Yrkeshögskolan Syd

YH-logo
MENY

Elingenjör - Elkonstruktör, 2 år

Som Elingenjör med inriktning mot en karriär inom elkonstruktion kommer du att ha ett utmananade och varierande arbete. Utvecklingen inom elteknikbranschen går snabbt framåt och om du brinner för smarta lösningar och att lösa praktiska problem i CAD-miljö men också läsa in teoretisk kompetens för el-behörighet så är denna utbildning perfekt. Att utbilda sig till Elingenjör vid Yrkeshögskolan Syd ger möjligheter till arbete i flera verksamheter med olika inriktningar, allt från eldistribution till industrier och konsultföretag med såväl låg som högspänningsrelaterade anläggningar.


I din yrkesroll som Elingenjör - elkonstruktör, är du nyckelpersonen som ansvarar för hela processen från förfrågningsunderlag till färdig konstruktion och ser till att skapa kraft, ljus, värme och olika tekniklösningar inom både nygyggnation och i befintliga anläggningar. I utbildningen konstruerar vi i både 2D och 3D och du kommer också att få använda VR för att gå in i de modeller som du själv tar fram.


I utbildningen läggs kurserna upp så att din kompetens succesivt byggs på , från grundläggande teori och praktiska övningar till de mer avancerade delarna. Allt i syfte att den studerande ska känna sig säker i sin nya yrkesroll.Behoven av elkonstruktörer med en bred kunskap är mycket stora och arbetsmarknaden är nycket god även för nyexaminerade Elingenjörer.


Alla utbildningar inom YH är avgiftsfria för de studerande förutom läromedel, såsom böcker och annat material som du behåller efter utbildningen och som tillhandahålls till inköpspris för den studerande. Datorer och programvaror som är nödvändiga för utbidningens genomförande finns i tillräcklig omfattning till samtliga studerande. Det finns både fasta arbetsplatser och möjlighet till lån av bärbara datorer under vissa delar av utbildningen. Till förfogande finns också ett välutrustat laboratorium med all tänkbar utrustning för praktiska övningar och laborationer i de eltekniska kurserna.


Utbildningen till Elingenjör är granskad och godkänd av Elektriska nämnden som utgör en av de partners Yrkeshögskolan Syd arbetar tillsammans med. Kvalitén i utbildningen garanteras därmed.

Elektriska Nämnden är försäkringsbolagens organ för elsäkerhet. Med hjälp av drygt 200 auktoriserade besiktningsingenjörer utförs årligen över 13 000 revisionsbesiktningar på elanläggningar i Sverige. För att bli en auktoriserad besiktningsingenjör krävs minst 5 års mångsidig praktisk erfarenhet som elektriker kompletterat med elingenjörsutbildning. Utbildningen ”Elingenjör – Elkonstruktör, 400 YH-poäng” som Yrkeshögskolan Syd erbjuder kompletterar gymnasiets elprogram med det innehåll som Elektriska Nämnden kräver. För ytterligare information: https://www.brandskyddsforeningen.se/elbesiktning/besiktningsingenjor/auktorisation/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förkunskaper

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper förvärvade genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet


OBSERVERA! Saknar du någon av nedanstående förkunskaper så erbjuder vi behörighetsgivande utbildning innan ordinarie utbildningsstart. Är du intreserad av att delta i en sådan kortare utbildning? Kontakta oss!


Kurser från El- och enerigprogrammet eller motsvarande utbildning

• Praktisk ellära, 100p

• Elinstallationer, 200p

• Matematik 2a, 100p


Du kan också ta kontakt med Vuxenutbildningen i din hemkommun och höra efter om de erbjuder kurserna. Läs mer härlänk till annan webbplats om vilka kurser som finns på Komvux!

Studietakt

Heltid, dagtid. Schemalagd tid 3-4 dagar, (20-24 timmar) Studierna bedrivs i Yrkeshögskolan Syds anpassade studie och laborationsmiljöer på Jacobsskolan (Stobygatan 6) och på Norra Station (Norra Stationsgtan 9) i Hässleholm. Lokalerna är tillgängliga 40 timmar i veckan

Ansökningsomgången öppnar 1 februari 2020 för höstens intag.

Studiestöd

YH-utbildningarna berättigar till studiemedel från CSN och är avgiftsfria för studerande förutom kostnader för kurslitteratur och studiematerial. Du kan läsa mer om studiestöd på www.csn.selänk till annan webbplats

LIA

Sammanlagt 22 av utbildningens 80 veckor består av lärande i arbete - LIA på företag i branschen.
Du väljer själv företag och ort där du vill göra dina LIA-perioder.

Exempel på företag är EON, LMT Elteknik AB, Grontmij AB, Kraftringen, One Nordic AB, WSP Sverige AB, ÅF Infrastructure AB, Levinsgruppen, IKKAB, Elias Syd AB, SWECO Systems AB, Kristianstad Elkonsult, COWI, Bravida Prenad, Malmberg Water, K-konsult, Comne Work, Ramböll med flera.

Kontaktperson

Utbildningsledare, Oskar Ståhl

073-425 37 67

oskar.stahl@hassleholm.se

Behörig

Behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning är du om du uppfyller något av följande:

 

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till
  motsvarande utbildning.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Kurser


Kurser

YH-poäng

Projektmetodik och kommunikation - Project management

Projekt-, metodik, styrning och ledning, teknisk engelska, kommunikation och dokumentation

20

Elteknik

Matematik, ellära, komponenter, motorer, nät etc

30

CAD-konstruktion industriell el

Ritningslära, AutoCAD, E-plan/P8, Elprocad, praktiska tillämpningar, skåpbyggnation

30

PLC-styrning i eltekniska system
Styrning och reglering, mätteknik, PLC-programmering,

10

Eldistribution

Elnät, produktion och distribution, EBR och ESA

10

Ekonomi och entreprenörskap

Ekonomins betydelse för effektiva produktionsmiljöer och projekt

10

Elkonstruktion, dokumentation och projektering

Elkonstruktion i MagiCAD, EL AMA, kalkylering, entreprenadjuridik

30

Elbehöriget A enligt 2017:4

 • Anläggningar för produktion av el samt industriella anläggningar (40)
 • Elmaskiner - drivsystem (12)
 • Regler och standarder (12)
 • Elinstallationer i byggnader (40)
 • Högspänningsanläggningar (16)

120

Examensprojekt

Projektet syftar till att studenten ska tillämpa de kunskaper som övriga kurser samt LIA tillfört. Projektet förläggs och redovisas i slutet av den skolförlagda delen av utbildningen

20

Lärande i arbete 1
LIA, 6 veckor förläggs till termin 2

30

Lärande i arbete 2
LIA, 16 veckor i slutet på fjärde terminen

80

Totalt:

400


Dela sidans innhåll:

Kontakt

Yrkeshögskolan Syd
Norra stationsgatan 9
281 48 Hässleholm

0451-268581
Mejla oss här

Synpunkter

Funderar du över något?
Lämna dina synpunkter

Följ oss

Facebook
Instagram
Youtube
Google plus
Hässleholms Kommun